30 sep 2015

De Staat - Witch Doctor (2015)

Door Gert Verbeek

De Nederlandse videoclip die deze week internationaal het meeste opzien baarde was Witch Doctor van De Staat uit Nijmegen. Het filmpje waarin zanger Torre Florim als een hogepriester een massa digitale mannetjes tot een rituele dans aanzet is de eerste videoclip van het Bredase bedrijf Studio Smack. Design Rocks zet enkele mogelijke inspiratiebronnen op een rijtje.

De animators van Studio Smack hebben ruim negen maanden aan het filmpje gewerkt. Ze lijken inspiratie te hebben gehaald uit onder meer de speelfilm Fight Club (1999) en de geïmproviseerde ondergrondse arena’s waar Tyler Durden (Brad Pitt) in spijkerbroek en ontbloot bovenlijf midden in de cirkel op de vuist gaat met zijn tegenstanders. In de videoclip laat Torre Florim zich omringen door tientallen Tyler Durdens.

Brad Pitt in Fight Club

Tijdens de climax van Witch Doctor worden de mannetjes opgezogen door een tornado die niet zou hebben misstaan in Twister (1996). Goedkope recente producties als Sharknado (2013) bewijzen dat een tornado-effect tegenwoordig met weinig middelen uit de computer getoverd kan worden.

De dans van de digitale mannetjes doet ook denken aan de kecak, een rituele dans uit Bali waarbij mannen in ontbloot bovenlijf polyritmisch zingen en klappen en in een cirkel ritmische bewegingen uitvoeren. Een voorbeeld van de kecak is te zien in onderstaand fragment uit de film Baraka (1992).

Hoe de videoclip voor Witch Doctor is gemaakt kun je zien in een kort filmpje op Vimeo.