28 okt 2015

Dusty Stray – Blood Trail (2015)

Door Gert Verbeek

Terwijl meer dan vijftig miljoen mensen afgelopen weekend via YouTube afstemden op Hello van Adele, bekeek Design Rocks de creatieve clip bij een liedje van de in Amsterdam woonachtige Dusty Stray. Blood Trail staat op zijn eind volgende week te verwachten vierde album A Tree Fell And Other Songs. De clip gunt ons een vooruitblik op een nabije Apocalyps die eindigt in het hellevuur.

De eerste keer dat ik Dusty Stray zag optreden was op een zonnige zondagmiddag in Amsterdam-Oost. We moesten op straat even zoeken waar de muziek vandaan kwam en spotten de folkmuzikant uiteindelijk drie hoog op een balkon met een banjo in zijn handen en een Bugs Bunny-masker op zijn hoofd. De eigenzinnige Jonathan Brown heeft veel gereisd voordat hij zich in Amsterdam settelde. Onderweg bouwde hij een interessant netwerk op. Twee van zijn albums zijn geproduceerd door de markante Amerikaanse producer Kramer, bekend van de band Bongwater en als labelbaas van Shimmy Disc, en veel van zijn videoclips zijn gemaakt door de Spanjaard Arturo Bastón.

Videoclips van Dusty Stray zijn op een paar uitzonderingen na allemaal animaties, gemaakt met gebruikmaking van found footage zoals beelden uit het publieke domein, verloren pasfoto's uit lang vervlogen tijden (Sad Song) en 8mm-filmpjes gevonden op een vlooienmarkt in Barcelona (The Underachiever). Dusty Stray komt zelden zelf in beeld, maar leende wel zijn hoofd voor de video bij het liedje To Love You Only Leaves Me Lonely. De samenwerking met Arturo Bastón leverde een serie filmpjes op die begon in juni 2009 met een videoclip voor Little Birdie.

Blood Trail versus Hell’s Bells

Bastón, die ook video's heeft gemaakt voor Kramer, beperkt zich in zijn werk soms tot het simpelweg opnieuw monteren van scènes uit filmklassiekers, zoals La Belle et la Bête uit 1946 van Jean Cocteau in de video bij Come Closer van Alppine. Meestal bouwt hij bestaand beeldmateriaal drastisch om tot animaties, zoals de collages van de Amerikaanse kunstenaar Henry Darger in Henry’s Room en dansende mensen in The Real Thing en Alibi.

Voor de clip bij Blood Trail maakte Arturo Bastón een collage van geanimeerde gif-plaatjes die hij heeft gevonden op de website Giphy.com. Alle bewegende objecten vormen een eenheid in een wereld die op het punt staat uit elkaar te vallen. De maan tolt uit zijn baan, een vliegtuig is onbestuurbaar geworden, een luchtballon staat in brand, een berg smelt en een dorp wordt overspoeld door hoge golven. De camera daalt naar de diepte van de oceaan, gaat dwars door het aardoppervlak en komt terecht in een hel die ons zeer bekend voorkomt. Waar hebben we die vliegende vleermuizen en die reusachtige spin eerder gezien? Zelf moesten we het even opzoeken, maar animatie-experts herkennen direct de beelden uit het filmpje Hell’s Bells (1929), de vierde van de in totaal 75 Silly Symphonies die tussen 1929 en 1939 werden gemaakt. De hel is van Walt Disney.


Het album A Tree Fell And Other Songs verschijnt 6 november en is momenteel te beluisteren op de luisterpaal van 3voor12.nl. De officiële presentatie is op 5 november in De Roode Bioscoop in Amsterdam.