16 jul 2015

Hey What's This? Rooie Waas!

Door Gert Verbeek

Het Amsterdamse trio Rooie Waas houdt de teksten bondig. Primaire emoties worden geuit met woorden die vaak niet langer zijn dan vier letters. Veelzeggende titels op hun vorige album Nu zijn Nu, Raar, Nou Nee, Nee en Ja Nee. In de korte documentaire die gisteren op YouTube verscheen naar aanleiding van het aanstaande derde album blijkt dat het lastig is om met weinig woorden duiding te geven aan het verbale minimalisme van de band.

Rooie Waas vertoont overeenkomsten met Raggende Manne, maar dan met elektronica als begeleiding in plaats van geïmproviseerde rock. In tegenstelling tot schreeuwlelijk Bob Fosko beperkt Gijs Borstlap zich tot een luid schrapend fluisteren. Hij klinkt daarbij eerder plagerig dan kwaad. Bij zijn directe, kale vocabulaire past een sober hoesontwerp zoals die voor het tweede album Nu (Blowpipe, 2014). Bandleden Borstlap, Mikael Szafirowski (elektronica, drumprogrammering, stem) en Gerri Jäger (drums, drumprogrammering) worden op de hoes volledig omgeven door een rode waas.

Doe Niet Zo Moeilijk (voorkant)

De eenvoud van de teksten komt ook tot uiting in de sobere videoclips van regisseur Pablo van Wetten bij de nummers Doe Niet Zo Moeilijk en Geen Idee. In Doe Niet Zo Moeilijk bevinden de in het zwarte geklede muzikanten zich op blote voeten in een volledig witte ruimte. De drie heren voeren het nummer schijnbaar met veel ernst uit, maar humor ligt altijd op de loer. Als de vaste camerapositie geheel onverwacht totaal verandert, kijken we niet alleen tegen de ruggen van Rooie Waas aan, maar zien we ook de filmmakers in identieke houding passief zittend toekijken en een overbodige, ontklede mannelijke mannequin als eenzaam publiek tegen de muur staan. De video wordt door het shot verrijkt en tegelijkertijd is de kijker een illusie armer.

Doe Niet Zo Moeilijk (achterkant)

Het maakproces van de clip is het uitgangspunt van de video bij Geen Idee die bestaat uit outtakes waarin Gijs Borstlap in afwisselend blauw en rood licht steeds meliger wordt terwijl hij wacht op regieaanwijzingen.

Geen Idee

De expositie tijdens de presentatie van Nu bestond uit slechts een MP3-speler en een koptelefoon. Van minimalisme is in het onderstaande promotiefilmpje Hey What's This? Rooie Waas! dit keer geen sprake. De makers doen een poging de essentie van Rooie Waas uit te leggen en laten onder meer spraakwaterval Richard Foster van Incendiary Magazine aan het woord. De grap is natuurlijk dat ondanks Fosters vele woorden we niet veel wijzer worden. Het enige informatieve is dat de bandnaam in het Engels waarschijnlijk seeing red is. Ook Jaap Boots en Alfredo Genovesi doen hun best de band te omschrijven. Verspreid over het filmpje zijn verder archiefbeelden te zien van onder meer het optreden van Rooie Waas tijdens Lowlands vorig jaar.

Of het maximalisme van het filmpje iets zegt over wat we op het komende titelloze album kunnen verwachten, weten we pas op 29 oktober wanneer Rooie Waas Rooie Waas presenteert met een optreden in de Melkweg, Amsterdam. De plaat verschijnt op het Kaiserlabel.