29 jul 2015

Wax – California (Spike Jonze, 1995)

Door Gert Verbeek

The Weeknd bracht deze week een video uit voor de single Can't Feel My Face. In het filmpje van regisseur Grant Singer wordt zanger Abel Tesfaye op het podium door iemand uit het publiek in brand gestoken, tot grote tevredenheid van de overige toeschouwers. De brandende zanger maakt weinig indruk omdat de vlammen uit de computer komen. Het filmpje doet terugverlangen naar de tijd dat mensen in videoclips echt in brand werden gezet. We denken daarbij vooral aan het filmpje dat regisseur Spike Jonze twintig jaar geleden maakte voor het nummer California van de band Wax.

Spike Jonze werd in 1995 door zanger Joe Sib van de poppunkband Wax opgebeld. Hun tweede album 13 Unlucky Numbers werd eindelijk door een groot label opgepikt, maar er was een klein probleem. Binnen een week moest er een videoclip gemaakt worden die binnen twee weken geschikt moest zijn voor uitzending op MTV. Of Jonze de band uit de brand kon helpen. Tijdens het gesprek kwam de regisseur op het idee van een rennende brandende man die een bus probeert te halen. Nadat hij de telefoon op de haak had gelegd werkte hij het plan direct uit met producer Vince Landay. Hij wist dat Dan Bradley de ideale stuntman was vanwege zijn natuurlijke uitstraling, zelfs wanneer zijn kleren vlam hadden gevat. Bradley had al een flinke staat van dienst en stunts gedaan en gecoördineerd voor onder anderen de speelfilms Re-Animator, Bill & Ted's Excellent Adventure, Cry-Baby, The Lawnmower Man, Kalifornia en diverse afleveringen van A Nightmare On Elm Street.

De video werd versneld in één take opgenomen op de kruising van Sunset en Gardner in Los Angeles bij muziekwinkel Jimmy’s Guitars. De originele lengte van de video is twaalf seconden. Binnen die twaalf seconden moest alles exact op het juiste moment gebeuren. Cameraman Scott Hendriksen moest uitzoomen vanaf een close-up van de rennende voeten, de stuntman moest precies op tijd op zijn horloge kijken, de man op een skateboard (professionele skateboarder Mark Gonzales) moest aan komen rijden wanneer de brandende man om de hoek kwam rennen en de camera moest op tijd zwenken om het meisje (een nichtje van Sofia Coppola) op de achterbank in beeld te krijgen. Zelfs na vertraging van het beeld is het lastig om zanger Joe Sib in zijn witte T-shirt te herkennen, zittend bij de kiosk. Axl Rose van Guns N' Roses stapt toevallig net uit de bus. Andy Jenkins (redacteur van Freestylin' Magazine waar Jonze werkte als fotograaf) speelt met een basketbal.

Dan Bradley heeft zijn stunt zes keer moeten uitvoeren. Uiteindelijk koos Spike Jonze voor de derde take. Het enige dat de regisseur vervolgens hoefde te doen was de film vertragen zodat het net zo lang duurde als het liedje. Montage was niet nodig. De clip kwam ruim op tijd aan bij MTV en werd een groot succes. California is een goed voorbeeld van een videoclip die beroemder is geworden dan de band die het liedje uitvoerde.

Bradley werkte daarna voor bekende regisseurs als Martin Scorsesse, Alan J. Pakula, Roland Emmerich, Guillermo del Toro, David Fincher en Sam Raimi. Spike Jonze was de stuntman niet vergeten en vroeg hem voor zijn eigen speelfilms Being John Malkovich en Adaptation. en producties waar hij bij betrokken was zoals Three Kings en Jackass: The Movie.

Het gelikte digitale vuur bij de single Can't Feel My Face van The Weeknd kun je bekijken via deze link.